krpan in druščina postani član

Naslov teme: gradnja

1623  28.04.2024 - 12:13h / DDV / Avtor: ema12 / 474 / 8

Za fizično osebo bomo gradili hišo. Stanovanjska do 250 m2 - 9,5 % ddv,
Dogovorjeni smo ko bo zgrajena do III.gradbene faze da ji ne zaračunamo nič, ker bo ona ko bo narejena poklicala banko za cenitev in dobila na podlagi zastavljenega kredit.
Ko dobi kredit bomo mi tudi hišo dokončali in izdali račun.
Ali ej to vse ok,, glede na to da mi hišo gradimo 5 mesecev , vseh pe mesecev imamo ddv za vračilo, ker nimamo izdanega računa.
ko ga izdamo pa seveda plačamo ddv.

Bi morali delali kako drugače? v bistvu ne morem plačati ddv, ker ne damo začasne situacije,ker je tako dogovorjeno s stranko.

hvala za mnenje

 

Anka - 29.04.2024 - 07:13

Prosim lepo začnite graditi hiše še meni pod temi pgoji,  mesecev brez plačila..potemm pa kredit in bo hiša gotova

Meri - 29.04.2024 - 07:19

Račune izdate mesečno, rok plačila pa lahko date kasneje.

Matica - 29.04.2024 - 07:51

Meni je povsem pravilno kar delate.
ne morejo izdajati racunov mesecno, saj ni koncano. Kaj naj naredijo račun ko naredijo plato? 
tudi v proizvodnji kjer recimo delajo pralne stroje..ne izdajajo faktur ko so narejeni na polovico, ampak ko so koncani in prodani.. tako je lahko tudi tukaj razlika 5 mesecev ali vec . 

Alja - 29.04.2024 - 07:53

Res se stranke dogovarjajo z naročniki, da račun, oz. začasno situacijo izstavijo po dveh, treh mesecih, v ddv pa nič....
Jih opozarjamo, da ni pravilno, pa pravijo, da situacijo lahko izdajo, ko je podpisal prevzemnik-nadzornik-.....
Menim, da je pravilno mesečna situacija, ker je mesečni davčni zavezanec. Ampak....
 

,B - 29.04.2024 - 08:01

Bol med skrbi likvidnost firme. Material je potrebno plačati, pa tudi plače delavcem. Sicer je vse to možno, bo pač končni davek višji.

 

Ema12 - 29.04.2024 - 08:13

Mi nimam težav z likvidnostjo, res pa ne vemo kako bi izstavili situacije samo za ddv. Ne moremo vsak kos materiala ki ga damo notri zaracunati.si ne predstavljam.
poleg tega je tak dogovor s pogodbo.
Ne vem. Nocem da me furs kaznuje..
Hvala

amam - 30.04.2024 - 05:09

Če vi niste gradbeno podjetje? Imate gradbeni dnevnik?. Na podlagi popisa iz dnevnika, se delajo začasne situacije - to je isto kot je izdani račun. Vsak mesec ste ga dolžni vključiti v obračun DDV. Če ga ne boste pošiljali stranki, je to vaša odločitev in morate vedeti, kako to znotraj evidenc zapeljati. Zadnja izdana situacija bo zajela vsa opravila, ki jih boste izvedli - gradnja lahko traja leto, dve leti, lahko še več. Zgradbe se delajo na daljši rok. Pri vas nastajajo stroški materiala, zunanjih storitev, amortizirajo se vam sredstva  in verjetno tudi stroški dela nastajajo. Vam je produkt nastal in ste ga dolžni zaračunati.
 
To ne mešajte z ostalo proizvodnjo, ko naredijo proizvode na zalogo - tam je obračun proizvodnje in je v okviru istega pravnega subjekta. In gre za povečanje in zmanjše vrednosti zalog proizvodnje. 

Gradbeno pa gre za zunanjega kupca in vi točno znate, komu je to namenjeno in točno znate, kaj vse ste v enem mesecu opravili. 
Samo gradbeno knjigo vzamete v roke in je vse evidentno. To je tudi podlaga za vašo realizacijo, za gradbeni nadzor, za davčno inšpekcijo, pa še stranki lahko dokazujete. Ker se vam gradnja lahko zavleče v novo  leto - ko bo potrebno narediti bilanco - bi takrat bili brez realizacije.? DDV pa itak mesečno, ni dileme. 

SIM - 06.05.2024 - 08:41

Amen na tole.