krpan in druščina postani član

Kako bi vi poimenovali parlamentarce, ki ne bi - ne bodo glasovali za znižanje dohodninskih obremenitev davkoplačevalcev::

Odgovor Glasov
bebavi prisesanci na državni proračun;
49.06%
52
parameciji z dodatkom evglene (to mogoče razumejo tisti parlamentarci, katere zdravijo živinozdravniki);
5.66%
6
sofisticiran tepci;
2.83%
3
cool luzerji (piši kot govoriš - KUL luzerji);
6.6%
7
psihocepci;
3.77%
4
SSKJ nima poimenovanja za takšne zadetke;
20.75%
22
ne vem, me ne zanima.
11.32%
12

Martin Krpan - 13.12.2021 - 15:19

Se opravičujem, ker nisem dodal v anketo še sindikalistov, javnosektoraških riti in podobnih "voluharjev" :).
Ker zastopamo interese davkoplačevalcev, seveda nismo dodadali še "herojev - anketirancev", ki bi pozdravljali takšne bebave odločitve parlamentarcev. Podobno kot odločitve, da niso potrdili obveznih sprememb ZDDV-1 skladno z določili Direktive Sveta 2006/112/ES ... in to vsi tisti pisunčki, "veterinarski uživalci" in podobni "asi", katerih usta so polna "pravne države".
Vedno vaš
Martin Krpan

G - 13.12.2021 - 17:28

V tej anketki ni bilo pozitivne izbire na voljo. Sicer pa je večina poslancev dejansko posrancev, ki ne mislijo s svojo glavo ampak so na voljo manjšini, ki diktira kaj in kako bodo nedelali v korist davkoplačevalcev. Vedno pa bodo poskrbeli za svoje tazadnje in za svoje žepe in žepe bližnjih. Manjka pravega razuma in etike in seveda znanja. Ne more biti vsak k.. poslanec in minister, če ne ve kaj dela in je za to tudi plačan. Če je nekdo misniter za neki resor potem bi moral za to imeti ustrezna znanja, izkušnje in bi moral biti zaupanja vreden, kar pa je pri nas velik problem. Glede neodgovornosti vseh teh državnih in javnih ulužbencev pa bi se dalo še ...... Dokler ne bo dejanske in izvršljive odgovornosti, ki bi se dejansko tudi izvajala nad javnimi škodljivci toliko časa bo pač tako kot je in bo verjetno še slabše.

Martin Krpan - 14.12.2021 - 09:13

Naj mi nekdo pojasnil, kaj je pozitivnega v tem, da se davki zvišujejo, še bolj pa javna poraba ... Jaz bi vsem tistim, ki glasujejo za povišanje dajatev, hkrati pa ne nadzirajo še večjega nebrzdanega zapravljanje NAŠEGA denarja, vzel opravilno sposobnost ... :)). 

Mene pa zanima - 13.12.2021 - 20:40

Zakaj ni mogočega odgovora,da pa upoštevajo fiskalni svet in se zavedajo, da bo zaradi tega proracunska luknja za cca 850 MIO, povprečno in podpovprečno plačani pa od tega ne bodo imeli skoraj nič.
Oziroma bodo imeli še manj, ker bo zelo verjetno potem potreben nov ZUJF, ki bo spet ožil in nižal že pridobljene prihodke.

Martin Krpan - 14.12.2021 - 09:07

Lahko vas napotim na letno poročilo FURS, kjer je razvidno, da so davčni prihodki države vsako leto višji, tudi za 1 mlrd EUR in več ... in to vse zagamani javni sektor VSAKO LETO "požre", skupaj s prisesanci na državni proračun, sam pa ne opažam, da se je karkoli spremenilo v smislu nudenja storitev javnega sektorja "izboljšalo" ...
Ko bo "banda" racionalizirala javno porabo (o tem se čisto nič ne govori), potem ne bo nobenih težav, ZUJF-ov in podobnih elementarnih nesreč (SLO poslanci so tako kot elementarna nesreča ...).

Cica - 14.12.2021 - 08:22

Pujsi ki jih zanima samo njihovo korito za narod jih baš briga

B - 14.12.2021 - 08:59

To so bombončki pred volitvami. Vse bo potrebno vrniti v taki ali drugačni obliki. Vidimo kam gredo cene v katerih je tudi DDV in trošarine. V kolikor bi imela koalicija vsaj malo soli v glavi, nebi nastala teka proračunska luknja, niti predlog zakona. Še bodo ZUJFI

Martin Krpan - 14.12.2021 - 09:12

Predhodne bande so zviševale obdavčitve (DDPO, DDV, dohodnina ...), nekateri znajo samo dvigovati davke, seveda še bolje znajo trošit. V cca. 5 letih ima državni proračun za (vsaj) 5 mlrd višje davčne prihodke ... Nagradno vprašanje: ali se je (javna) poraba zvišala za več kot za so se povečali davčni prilivi v proračun? :)
Če bi imeli v Sloveniji "normalno" davčno obremenitev, potem bi bilo v proračunu še več denarja. Vendar ne - filozofija povprečnega Slovenca (volivca - vola in politika) gre v to smer, da se najuspešnejši "naženejo" iz države, namesto, da bi najuspešnejše vabili v Slovenijo ...

Mene pa zanima - 14.12.2021 - 10:03

Se ponavljam
Zakaj ni mogočega odgovora,da pa upoštevajo fiskalni svet in se zavedajo, da bo zaradi tega proracunska luknja za cca 850 MIO, povprečno in podpovprečno plačani pa od tega ne bodo imeli skoraj nič.
Oziroma bodo imeli še manj, ker bo zelo verjetno potem potreben nov ZUJF, ki bo spet ožil in nižal že pridobljene prihodke

Se strinjam z nižjo obdavčitvijo, AMPAK ne tako, da povprečno in minimalno plačani dobijo drobtinice na ta račun, tisti z 5 ali še večkratniki povprečne plače pa celo pogačo.

In NE PLJUVAJTE po celotnem javnem sektorju, ker NISO vsi bajno plačani! Kar precej jih je, ki so na minimalcu ali celo pod njim. Pa ne samo strežnice in hišniki, tudi na precej bolj zahtevnig delovnih mestih so taki!

x - 14.12.2021 - 10:11

Narobe gledate. Tistim z minimalcem država itak nič ne vzame zato z nobeno reformo ne morejo dobiti več kot drobtinice.

Ostalim bo država pač manj vzela in mogoče zaradi tega ne bodo več delali postranskih izplačil preko normiranih s.p.-jev ali preko tujine.

Ali ste res tako naivni, da mislite, da bo nekdo, ki je sposoben zaslužit 5x minimalno plačo tako neumen, da bo plačeval več kot 50% davkov in prispevkov od bruto bruto zneska???
 

Martin Krpan - 15.12.2021 - 12:41

Gledam čisto na pravi način. Ustrrezna davčna kultura se začne pri davčnih predpisih in davčnih obremenitvah. Da še zdaj ne omenjam brdavsovskega nadzora. Večja je davčna natezalnica, bolj ljudje iščejo obvode (da ne rečem kar davčne utaje!).
Jaz stavim pri polnjenju državnega proračuna na podjetne, uspešne in ne na "državne prisesance" ali na tiste z minimalcem. Razvoj, napredek prinašajo uspešni, ustvarjalni, izobraženi ... In te najuspešnejše sedaj ta davčna kultura "potiska" ven iz te države ali v "neumnosti" :)). 
P.S. Nagradno vprašanje: kdo forsira v Sloveniji "obstoj" t.i. normiranih s.p.-jev oz. kdo jih je ustvaril? Več ali manj tisti, ki so sedaj absolutni nasprotniki zniževanja dajatev :)))

x - 16.12.2021 - 10:28

Odgovor je bil namenjen "Mene pa zanima", ker je napisal/-a, da tisti z minimalno plačo dobijo drobtinice.

Ja kako pa naj dobijo več od drobtinic, če pa itak ne plačajo nič davka? Če ne plačaš nič davka, potem ti seveda znižanje davka ne bo nič prineslo. Očitno je to samo fovšija.

 

ČRNA - 14.12.2021 - 10:47

S polnimi ustmi pravičnosti, a ne vedo niti p od tega.

optimist - 14.12.2021 - 12:10

Samo nekaj bi vprašal - a smo v socializmu kdaj imeli takšne probleme

Martin Krpan - 15.12.2021 - 12:59

Ne, v socializmu smo bili vsi "enakopravni". Samo eni dosti bolj, drugi pa dosti manj. :))
Upam, da se vam ne kolca po tem. Je pa še opcija na Kubi, v Venezueli itd. :))

Res sem razočar - 15.12.2021 - 17:21

Martin Krpan, prepričana sem bila, da ste nad politiko, pa vidim, da sem se pošteno motila.

Martin Krpan - 16.12.2021 - 09:55

Jaz sem predvsem za poštenost, ne pa za politiko. In davčni sistem v Sloveniji za ustvarjalne NI pošten.
Seveda pa je dejstvo, da ima vsak svojo politično afiniteto. Sam izbiram med zlom (ki je v politiki) vedno za manjše zlo, ko govoriva o volitvah. 
V politiki pa nisem aktiven, vendar - iskreno - mi  se (kot zasebniku) obrača želodec, ko poslušam kakšnega mesečnika ali drubo "sodrgo" v parlamentu, ki sodijo o nas - ustvarjalnih, ki držimo tole slovensko štalo pokoncu. 
Zato bo tudi naslednja anketa šla v smer, kdo med nami bi (verjetno bom izbral "mesečnika") takšen zadetek zaposlil v svojem podjetju, dejavnosti itd.
P.S. Bog ne daj, da pa je pozicija idealna. Če bi tako ravnal v svoji firmi z lastnim denarjem, bi že zdavnaj "crknil". Mi pa gre na živce sprenevedanje in škodljivost opozicije - mislim (oziroma prepričan sem), da pa je tam cvet zadetkov slovenske politike.
 

x - 16.12.2021 - 10:29

Bravo!

optimist - 16.12.2021 - 07:18

Je pa bilo v  bivšem socializmu, ki sem ga živel 25 let in ga doživel kot zaposleni v računovodstvu, dosti bolj pravičen, če samo omenim razmerje med plačami 1 : 4,5 med najvišjo in najnižjo plačo ( vključen je tudi direktor), da je bil obisk inšpektorja SDK čisto nekaj drugega kot danes fursovca, čeprav smo obračune dlali trimesečno obračun petnajstdnevno so bili rezultati bolj jasni in realni kot danes, pa tudi se ne spomnim, da jebilo kdaj potrebno zbirati denar za šplske potrebščine, za zdravje naših otrok, za starejše.... Ja, res je, takrat se nismo vozili z BMW, pa AUDI pa....... Se mi pa zdi, da življenje in delo ni bilo tako stresno in ljudje so bili na splošno bolj veseli.
Obljubim. da se ne bom več oglasil, saj sem  že nekaj mesecev v penziji, če se temu lahko tako reče, saj navkljub ne najmanjši plači, te 24 letno povprečje in pa 59% ubije. Kako že je bilo v gnilem socializmu?

Martin Krpan - 16.12.2021 - 09:47

Absolutno vas razumem, predvsem v smeri, da je bilo vse "lepše", ko smo bili mladi :). To pa ne pomeni, da je bil prejšnji sistem bolj "pravičen" ... Sam nisem nikdar bil za uravnilovke, temveč za ustrezno nagrajevanje pridnih, ustvarjalnih. Govorim seveda o zasebnem sektorju :), da ne bo pomote ... 
P.S. Vaše vprašanje - kako je že bilo v gnilem socializmu? Če bi le-ta trajal še kakšno leto, bi sam bil osebno zaprt. "Spravil "sem se nad bivšega finančnega ministra ter še nekatere druge "socialistične pripadnike delovnega ljudstva" v YU kot "mladi entuziast", ker so hoteli pleniti po firmi, delavci so mi peli hvalospeve po hodnikih firme, v javnosti pa ni nihče stopil za menoj, ko je "zaškripalo" ... In takrat je prišla - verjeli ali ne - UDBA ... Zato sem z navdušenjem doživljal osamosvojitev Slovenije. In "zakopal" spomin na socializem, ki je zame predstavljal neenakost, sivino, večkrat tudi lakoto (ja, saj vem, zveni patetično, pa je bilo res) ... Skratka, če si štrlel iz povprečja in nisi bil član ZK (uziroma pravilno usmerjen), so te ... khm ... zradirali ali vsaj skušali zradirati. Po "moji entuziastični aferi", so me skušali utišati celo "s podkupovanjem" ... (ta stil so očitno podedovali tudi sedanji politiki - korupcije je lahko le toliko, kolikor se podkupuje javni - ne zasebni sektor).
Če pa si se prilagodil struji, bil tiho, kimal, občasno kaj pod plaščem prinesel iz firme domov (ja, vse je bilo "našel" :)), zgradil bajto na račun inflacije (saj veste o čem govorim) ... potem pa je bilo res vse idealno. Seveda, lepi spomini na prijatelje, šolska leta so ostala v prijetnem spominu.
Dragi optimist - tukaj ste vedno dobrodošli :)). Če imava različne poglede na preteklost, to ne pomeni, da je kdo od naju boljši ali slabši, glavno je, da spoštujeva različnost in da se znamo pogovarjati. In čestitke, da ste dočakali penzijo :).

Iza - 16.12.2021 - 10:42

Te egoistične ,populistične izjave parlamentarcev ,kako bo zaradi sprememb dohodnine zmnajkalo denarja za javne izdatke
in s tem seveda tudi za njihove in njihovih podpornikov plače,nagrade,dodatke itd so res zanimive oz. samopovedne. Gospodarstvo mora za njih ustvariti toliko ,kot oni menijo,da si zaslužijo in te pravice jim kao pripadajo na vekov veke. Koliko pa ostane tistim delavcem v gospodarstvu ,ki to ustvarijo jih pa ne briga.
Ja ,normirani S.P.. Ga ni junaka ,ki nam po TV razlaga  o državnem proračunu ,dohodnini itd.ki ga ne bi imel.

optimist - 16.12.2021 - 11:34

Saj se načeloma strinjam z vami dragi Martin, hočem povedati, da pa le ni bilo vse tako črno v prejšnjem sistemu, pa osebno sem čutil več demokracije kot zdaj, še posebno v zadnjem obdobju, ko si pa izmišljujejo razne prepovedi tudi na rovaš epidemije. Še en popravek, penzijo sem zaslužil, saj sem seloval zadnjih 25 let v zasebnem sektorju, dočakajo jo pa v državnih službah. Pa lep pozdrav

B - 18.12.2021 - 09:08

Obtimist bravo, tudi sam sem delal v socializmu in še mnogo današnjih upokojencev in to v povsem drugem vzdušju. Danes pa delavca izkoriščajo 120% in še to za skromno plačo. Še nikoli ni bilo toliko ljudi na pragu preživetja kot danes, nikoli se ni toliko vlagalo v nepotrebne stvari, tudi ne v stari jugi. Danes so pa na poziciji tajkuni, ki so spajdašeni s politiko ( hitri testi, maske i.t.d.). Nujno bi bilo resetirati državo.

D.K. - 19.12.2021 - 10:19

Anketa je tipična "naša". Ne dopušča drugih možnosti, kot to kar "mi" razmišljamo, zato je popolnoma enaka prejšnjemu in tudi vedno bolj zdajšnjemu sistemu politike. Če govoriš, kako je nekaj slabo, pa delaš enako...kje si potem boljši on "njih"? Je že tako, kot so me kot otroka naučili, da je " še Bog najprej sebi brado naredil"! In seveda se to ne bo nikoli spremenilo. Vsak bo pihal v svoj rog, ker "moj" najlepše zveni. Tudi pri dohodninskih obremenitvah je in bo tako. Vsak bo iz sistema potegnil tisto, kar je njemu najbolj po godu. Pa dokler je po pravilih, naj bo tako. Nisem tak strokovnjak, da bo lahko ocenil smiselnost teh in onih sprememb. Tako kot vsak, tudi jaz pogledam najprej, kako se bo sprememba mene dotaknila. Globalno gledano pa nimam vpogleda, kaj to na državni ravni doprinese državi in kako dejansko pomaga/koristi večini. Za vse nikoli ne bo dobro. Me pa moti, da je v vsaki spremembi zakona kak "trojanski konj", ki nima tam kaj početi. In potem tudi oglaševani dobri spremembi to vzame dober predznak. Tu se pa vidi potem vsa pokvarjenost politika. In se mi zdi, da smo se na to "pokvarjenost" že kar nekako navadili...Tega se ne bi smeli nikoli navaditi! V nobenem sistemu...