krpan in druščina postani član

Naslov teme: dijakinja na obvezni praksi

2001  30.05.2022 - 14:17h / Ostalo / Avtor: anelija / 1989 / 4

Imamo dijakinjo na obvezni praksi. Ker se s tem srečujem prvič, me zanima, če jo moramo kam posebej prijaviti, ali to naredi šola (za šolo smo izpolnili in podpisali obrazec/pogodbo)? Kako potem postopamo pri plačilu?

Mia - 31.05.2022 - 06:21

COPY/PASTE - vse se najde na spletu ( zneski so morda drugačni v letu 2022, preverite ) 

Kaj mora torej podjetje narediti/plačati, ko sprejme dijaka ali študenta na obvezno prakso:

Dijaka/študenta je potrebno na podlagi pogodbe, sklenjene s šolo/fakulteto, prijaviti v zavarovanje za primer poškodbe pri delu (obrazec M12) (redko se zgodi, da je šola, pravilneje delodajalec) oziroma lahko to naredi šola (odvisno od tega, kaj piše v pogodbi o izvajanju obvezne prakse. Najpogosteje in pravilneje je, da prijavi delodajalec).
Po prijavi dijaka/študenta v zavarovanje z obrazcem M12 mora delodajalec mesečno plačevati ZZZS 5,03 EUR – znesek velja v letu 2019 (prispevek se plača ne glede na to, ali mu je podjetje v tekočem mesecu dodelilo nagrado ali ne). 
Dijaku/študentu lahko pripada nagrada (odvisno od internih aktov, kolektivnih pogodb). Do višine 172,00 EUR je nagrada neobdavčena, nad tem zneskom se razlika obdavči z dohodnino. Če študent ne opravlja prakse cel  mesec, se neobdavčena nagrada 172€ zmanjša, glede na razmerje med številom opravljenih dni obveznega praktičnega dela in številom delovnih dni v mesecu. 
Od nagrade, ki jo dobi študent mora delodajalec plačati od tega zneska 6,36% prispevka za zdravstvo. Ob izplačilu je potrebno predložiti obrazec REK-1a z oznako dohodka 1020 in obrazec iRek z oznako dohodka 1109.
Obvezna praksa je tudi olajšava v davčnem obračunu.
Povračila stroškov dijaku / študentu na obvezni praksi se priznajo pod pogoji in v zneskih po uredbi vlade.
Letni prispevek 10,51 EUR  (za leto 2019) za dijake/študente na obvezni praksi plača šola.

anelija - 31.05.2022 - 09:45

Ja, sem tudi jaz našla tole potem na spletu. (Čisto iskreno me je prej zajela panika in sem najprej pomislila na tale forum.) Nimam pa jaz v roki nobenega dokumenta, s katerim bi lahko naredila prijavo. Tisto, kar je dijakinja prinesla iz šole, je bilo v enem izvodu in je dijakinja to vrnila v šolo. sem potem klicala v šolo v dijaški referat, ampak se ni nihče oglasil, ker ni bilo več uednih ur. Danes poskusim znova.

Teja - 31.05.2022 - 08:53

Pozdrav, 

ali je zelo narobe, če dijaku, ki je delal prakso v maju 2022    1 teden to je 5x8= 40h  

je izračun  172€ : 176h = 0,98€/h x 40h =  54,88€

Izplačali pa smo mu  172€  + prevoz na delo 5 x 20km x 0,18€ = 18€

    Skupaj  190,00€ 



 

Mia - 31.05.2022 - 09:40

Po Zakonu o dohodnini (ZDoh-2) ločimo med dohodki, ki so oproščeni plačila dohodnine ter med dohodki, ki se v davčno osnovo ne vštevajo do določene višine. Nagrada za obvezno praktično delo dijakov in študentov se, skladno z določili 44. člena ZDoh-2 in Uredbe o davčni obravnavi povračil stroškov in drugih dohodkov iz delovnega razmerja, ne všteva v davčno osnovo dohodka do višine 172 eur mesečno. V primeru, da pa delodajalec izplača nagrado, ki presega znesek določen z Uredbo, se razlika všteva v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja, od katerega se obračuna in plača akontacija dohodnine.
 
Delodajalec je dolžan zagotoviti dijaku ali študentu poleg izplačila nagrade tudi povračilo stroškov prehrane med delom ter prevoza na delo in z dela skladno z ustrezno kolektivno pogodbo na ravni dejavnosti. Glede na to, da se dohodek dijaka ali študenta iz naslova nagrade za obvezno prakso šteje za dohodek iz delovnega razmerja po Zakonu o dohodnini, se zato tudi morebitna povračila stroškov, ki so tem osebam izplačana v zvezi z delom, ne vštevajo v davčno osnovo pod pogoji in do višin, določenih v Uredbi o davčni obravnavi povračil stroškov in drugih dohodkov iz delovnega razmerja.

Torej pomeni, da bi mu za razliko med sorazmernim delom nagrade in v celoti izplačano, morali obračunati dohodnino. 
Za prevoz pa ne.