krpan in druščina postani član

Naslov teme: DDV - NAKUP IN PRODAJA ZAVEZANCU V EU

330  24.01.2024 - 08:08h / DDV / Avtor: Maša / 574 / 2

Pozdravljeni.
Prvič imamo takšen primer. Slo podjetje zavezanec bo od zavezanca v Nemčiji kupil novo vozilo za nadaljnjo prodajo. Kupec tega vozila je tudi zavezanec iz EU - Romunija. Gre za to, da vozilo ne bi bilo dostavljeno in prevzeto najprej v SLO ampak bi bilo s transportom dostavljeno direktno iz Nemčije v Romunijo (CMR obrazec).
Je tukaj kako drugače potrebno fakturirati in knjižiti kot pa če bi blago najprej prišlo v SLO in potem bilo prodano naprej v Romunijo. Kako je s prejemom blaga na skladišče v Slo in z DMV v tem primeru? Glede na to, da gre mimo Slo, DMV verjetno ni potrebno plačati v Slo ampak ga kupec plača v Romuniji?
Prosim za nasvete/mnenja. 
Hvala.

Uredništvo - 24.01.2024 - 08:26

Govorite o pravem tristranskem poslu, kjer ima vsak udeleženec (davčni zavezanec) svojo identifikacijsko številko za namene DDV v svoji državi, prevoz pa opravi prvi ali drugi v verigi iz ene države v končno državo (zadnjega kupca). 
Nemec opravi oproščeno dobavo blaga znotraj Unije, vi oproščeno pridobitev na ozemlju Romunije ter obdavčeno dobavo blaga na ozemlju Romunije, kjer se kot plačnik DDV opredeli končni prejemnik (romunski davčni zavezanec).

DMV se v Sloveniji plača samo takrat, kadar se prvič dajo v promet ali se prvič registrirajo na ozemlju Slovenije.

"Popolna davčna rešitev" - SuperDavki.com
za nove člane v mesecu januarju tudi praktično darilo
https://www.superdavki.com/account/register/subscribe

Maša - 24.01.2024 - 10:06

Najlepša hvala za odgovor!

lp