krpan in druščina postani član

Naslov teme: odpravnina od upokojitvi

518  05.02.2024 - 14:21h / Ostalo / Avtor: Mihec / 980 / 4

Berem o odpravnini ob upokojitvi:
Če s kolektivno pogodbo na ravni dejavnosti ni določeno drugače, je delodajalec delavcu, ki je bil pri delodajalcu zaposlen najmanj pet let, in se upokoji ob prenehanju pogodbe o zaposlitvi, dolžan izplačati odpravnino . Odpravnina znaša dve povprečni mesečni plači v Republiki Sloveniji za pretekle tri mesece ali dve delavčevi povprečni mesečni plači za pretekle tri mesece, če je to za delavca ugodneje. Delodajalec lahko izplača odpravnino v breme posebnega zavarovanja.
Potem berem naprej:
Delavec ni upravičen do odpravnine, kot je navedeno zgoraj, če delodajalec delavcu, ki izpolnjuje pogoje za starostno upokojitev, odpove pogodbo o zaposlitvi brez navedbe utemeljenega poslovnega razloga. Če je delodajalec zanj financiral dokup pokojninske dobe, ima v tem primeru pravico do odpravnine glede na trajanje zaposlitve pri zadnjem delodajalcu (108. členu ZDR-1):
1/5 povprečne plače delavca iz zadnjih treh mesecev za vsako leto dela pri delodajalcu, če je zaposlen pri delodajalcu več kot eno leto do deset let,
1/4 povprečne plače delavca iz zadnjih treh mesecev za vsako leto dela pri delodajalcu, če je zaposlen pri delodajalcu več kot deset let do 20 let,
1/3 povprečne plače delavca iz zadnjih treh mesecev za vsako leto dela pri delodajalcu, če je zaposlen pri delodajalcu več kot 20 let.
Odpravnina delavca, ki izpolnjuje pogoje za starostno upokojitev, je tako lahko različna glede na to, ali pogodbo odpove sam, zaradi upokojitve, ali pa mu pogodbo odpove delodajalec brez navedbe razloga, ker delavec izpolnjuje pogoje za upokojitev. 
Kateri izračun je pravi, prosim za pomoč. Gre za delavca, ki je bil pri nas 14 let.
Hvala!

Mija - 05.02.2024 - 14:39

Mešate jabolke in hruške.
108. člen se ne nanaša na odpravnino ob upokojitvi. 
Preberite še 1x.

,B - 06.02.2024 - 07:53

Preberite tudi Ko dejavnosti.

Kaja - 06.02.2024 - 08:32

Ko izpolni pogoje  za  pokoj delavec  mora podati on odpoved zaradi upokojitve.Takrat mu je po pogojih, ki ste jih navedli dolžan delod.izplačati odpravnino za upokojitev.Če mu pa delodajalec odpove pa tudi če ima delavec pogoje za upokojitev, mu mora izplacati odpravnino za odpoved iz posl.razloga. Oba pa mogoče kalkulirata, kaj je več ali manj. Zakonodaja vedno  zakomplicira. Naravno bi bilo, da ko delavec izpolni pogoje, se oba dogovorita kako naprej in če ni potrebe po delu naprej, mu del.razmerje preneha in se mu izplača pripadajoča odpravnina ob upokojitvi Enako pa , če je potreba še za delo, se pa delavec odloči ali bo še delal ali ne.

,B - 06.02.2024 - 11:34

Kaja, to bilo pravilno. Kot smo že ugotavljali,pa delavec sam odloči  ali gre v upokojitev ali bo še delal. Tako namreč izhaja iz  ZPIZ tako, da je zmešnjava še večja.