krpan in druščina postani član

Naslov teme: Stečajni postopek

2269  12.07.2024 - 13:55h / DDPO / Avtor: Buz / 482 / 5

V stečajnem postopku se je prodala nepremična. Prodajna cena je višja od likvidacijske vrednosti, od tržne vrednosti in od knjigovodske vrednosti na dan pred začetkom stečajnega postopka. Ali ta prodaja poveča dobiček podjetja v stečaju in se plača DDPO in v primerjavi s katero ceno (likvidacijsko, tržno ali knjigovodsko)? 
Upam, da sem bila dovolj razumljiva.
Za vaša mnjenja se iskreno zahvaljujem

B - 13.07.2024 - 09:56

Podjetje v stečaju nima nikoli dobička, še poplačila upnikom so minimalna. O vsem odloča stečajni upravitelj.

Naomi - 13.07.2024 - 12:58

Beep...če je iztržljiva vrednost večja od knjigovodske...seveda je dobiček pri prodaji, hvala bogu za upnike in kapo dol stečajnemu upravitelju

B - 14.07.2024 - 07:52

Ves ta dobiček iz tega posla gre v stečajno maso, ki je za končna poplačila običajno zelo skromna.

Buz - 14.07.2024 - 19:29

Hvala za vaše komentarje, torej po vašem mnenju B se davek na dobiček ne plača? Lahko prosim še vas za ta komentar, Naomi?
Gre za kar veliko razliko med knjigovodsko vrednostjo in prodajno in res ne bi rada kaj naredila narobe.
Lep pozdrav

jkh - 15.07.2024 - 10:53

pred začetkom prodaje nepremičnine oz. na začetku stečaja je potrebno narediti oceno vrednosti nepremičnine. Ni pomembno kaj je bilo v knjigah pred začetkom stečaja! Na začetku stečaja se naredi otvoritvena bilanca in tukaj je tudi navedena vrednost nepremičnine. To je naloga stečajnega upravitelja, da oceni premoženje oziroma da ocenit premoženje na začetku stečaja. Če je od začetka stečaja do prodaje preteklo več časa oz. so se spremenile okoliščine, ki vplivajo na vrednost nepremičnine, se lahko naredi ocena vrednosti med samim postopkom stečaja in se ta OCENJENA vrednost poveča oz. zmanjša. Poveča/zmanjša se vrednost nepremičnine, kontra knjižba je popravek vrednosti izgube oz. obveznosti do lastnikov.
In če je prodajna vrednost večja od te ocenjene, se bo žal konec leta po vsej verjetnosti plačal davek od dobička. odvisno seveda koliko stroškov/odhodkov je oz. bo nastalo v tem letu. In posledično ne pozabit drugo leto plačevati akontacije.
Naomi - ta ureditev je v bistvu butasta, ker tukaj ima edini profit država in ne upniki. Namesto da se poplačajo upniki v višjem znesku, to pobere država.