krpan in druščina postani član

Naslov teme: Amazon s SLO ID DDV številko in napačno obračunan DDV

2397  30.07.2024 - 12:18h / DDV / Avtor: Ksenija / 335 / 2

Pozdravljeni, prosim za informacijo, kaj narediti, če prejmeš račun od Amazona (z navedenimi vsemi podatki našega podjetja), ki je izstavljen preko OSS, s slovenskim DDV in je le-ta nepravilno obračunan? Namreč, podjetje je nabavilo strokovno literaturo, katera je bila obračunana po 5% DDV, kar je pravilno. Nato pa postavka poštnina, ki je prav tako obračunana po 5% stopnji DDV, čeprav vemo, da so to storitve, obdavčene po 22% stopnji DDV. Kaj bi storili? Obračunali DDV pravilno in tukaj seveda pride do razlike med plačanim računom in seštevkom osnov + obračunanega DDV? Kam nesti to razliko? Ali pa enostavno pustiti nižji DDV, navsezadnje si ga bomo manj odbijali, kot pa bi si lahko?

SIM - 30.07.2024 - 15:08

Načeloma je izdajatelj računa odgovoren za to, da ga izstavi pravilno. Lahko jih opozorite, naj ga popravijo, ampak če ga ne bodo popravili, vi pač poknjižite tako, kot ste dobili. Verjetno znesek, o katerem govorite, ni tako velik. 

Nasi - 31.07.2024 - 05:22

Ksenija, obračunali so pravilno, ker gre za enotno dobavo blaga (s poštnino) in je vse po 5%, saj blaga brez pošiljanja ne morete dobiti, drugače ne bi šlo za dobavo blaga na daljavo. To velja tudi, če sta blago in poštnina na računu prikazana ločeno.