krpan in druščina postani član

Naslov teme: Bolniška, ko ni ebol-a na SPOT-u

2734  16.09.2024 - 11:54h / Ostalo / Avtor: Polona5 / 869 / 10

Zdravo,
ali bi delavu obračunali bolniško tudi, če ni e-bola, ali bi mu obračunali dopust in potem popravili, ko bo priskrbel ebol? 

Ennaa - 16.09.2024 - 14:59

Kaj je to ebol?

Mija - 16.09.2024 - 16:54

eBOL je elektronski bolniški list. 

Barca - 16.09.2024 - 17:14

Prvo se pozanimam pri zaposlenem, kaka navodila je imel in do kdaj je trajala bolniška, potem ga prosim, da pokliče svojega zdravnika, da BL še  ni naložen.
Sem pa tudi že sama klicala v ordinacijo, ko mi je zaposleni javil, kdo je njegov zdravnik in jim povedala, da še vedno ni BL.

anelija - 17.09.2024 - 07:09

Dolžnost zaposlenega je, da priskrbi bolniški list. Jaz ne morem vedeti, ali je bil res bolan, ali ne, samo na besede zaposlenega se pa tudi ne morem zanesti (kaj pa če BL ne bo in bom jaz obračunala nekaj, kar sploh ni bilo?). Zato ga opozorim, da BL še ni in ga seznanim, da če ga ne bo do takrat in takrat, mu bom obračunala neopravičeno odsotnost in ga seznanim s finančnimi posledicami takega obračuna (dopust je treba namreč vnaprej napovedati in ga mora direktor odobriti). Sem to naredila samo enkrat (sem pa res čakala do zadnjega) in je zaleglo za vedno.

123 - 17.09.2024 - 07:11

S temi bolniškimi listi je kar problem. Najprej se pogovorim s zaposlenim, če je pa treba pa urgiram tudi direktno na ambulanti. Prejšnji mesec so mi trikrat popravljali bolniški list, pa ga niso znali pravilno izstaviti... 

anči - 17.09.2024 - 07:44

Pred koncem meseca vedno preverim ali so na SPOT dosegljivi vsi e-bolniški listi, ki jih za tisti mesc potrebujem, običajno me že zaposleni opozorijo, ali so njihovi e-bol že v sistemu. Če niso, sporočim zaposlenim, da sami urgirajo pri svojem zdravniku. Res pa je nerodno urejeno, da zaposleni nimajo sami vpogleda v to, ali je bil e-bol izdan ali ne. To bi moralo biti omogočeno podobno, kot je na primer vpogled zavarovancem fizičnim osebam v e-napotnice ali e-naročanja na preglede.

NEKDO - 17.09.2024 - 07:56

Lahko pogledajo na svojem eZvem ali je bolniški list ali ne.

kouk - 17.09.2024 - 08:28

Ni samo problem ali je bolniški list izdan ali ne. Zaposleni bi moral preveriti, ali je pravilno izdano obdobje in razlog (smo že imeli probleme z napačnim razlogom z nižjim % refundacije, pa zaposleni seveda ni bil zadovoljen). Sam fora je, da se jim to ne da preverjat, ker mislijo, da smo v računovodstvu to dolžni delat, pa kar vse vedeti o njih.

Zaposleni lahko dostopajo do svojih eBOL na ZZZS-jevem portalu za zavarovane osebe (https://moj.zzzs.si), prek portala zVEM ter mobilne aplikacije zVEM. Na portalih oziroma mobilni aplikaciji zVEM lahko preverijo ali je zdravnik že zapisal eBOL, ali je na eBOL navedeno pravilno obdobje zadržanosti od dela oziroma pravilen razlog zadržanosti ter če je bil morebiten napačen eBOL preklican.Zavarovanec lahko prenese eBOL na svoj računalnik - na primer za potrebe uveljavljanja pravic na drugih področjih (nezgodno zavarovanje, inšpekcijski postopki,…).

Sabina V - 17.09.2024 - 08:15

Jaz običajno opozorim in potem uredijo. 
Pri Telekomu pa vem da so imeli pred leti, ne vem če še vedno, pravilo da bolniški list je moral biti pred 5 v mesecu. Če ga ni bilo je bil to neplačan dopust in so popravljali ko je zaposleni uredil. Pa so bili zelo neizprosni, tudi ko je zaposleni ležal v bolnišnici in je težje urejal bolniški list. 
Samo ok pri nekaj tisoč zaposlenih moraš imeti res eno disciplino 

Anja - 23.09.2024 - 10:31

Zaposleni mora sam pridobiti BL, če je na bolniški. Se mi je zgodilo tudi, da delavec sploh ni bil pri zdravniku