krpan in druščina postani član

Naslov teme: Uvoz OS iz Kitajske

2751  18.09.2024 - 12:19h / Ostalo / Avtor: Sandra / 352 / 4

Lep pozdrav vsem..

Prvič se srečujem s priimerov, da smo kupili OS v vrednosti 20.000,00 eur iz Kitajske.
Zanima me ali zraven računa, prištejem tudi vse stroške vezane na ta os, ki so nam jbili izdani za voznino, prevoz po morju, stroški kontejnarjev, naklad in razklad z dalje, lokalni strošku luke, carinjanje, deklaracije, manimupacijski stroški ?

Hvala.

Marjeta - 18.09.2024 - 12:41

Pod osnovno sredstvo knjižite samo račun, ostali računi so direktno vaši stroški podjetja da ste to pripraljali v Slovenijo.

Lili - 18.09.2024 - 13:05

Marjeta to žal ne bo držalo, berite SRS 1.9
''Opredmeteno osnovno sredstvo, ki izpolnjuje pogoje za pripoznanje, se ob začetnem pripoznanju ovrednoti po nabavni vrednosti.
Sestavljajo jo njegova nakupna cena, uvozne in nevračljive nakupne dajatve ter stroški, ki jih je mogoče pripisati neposredno njegovi pridobitvi in usposobitvi za nameravano uporabo. To so zlasti stroški dovoza in namestitve, stroški preizkušanja delovanja sredstva, stroški pravnih storitev, posredniških provizij in drugi stroški posla, ki jih ne bi bilo, če posel ne bi bil sklenjen, ter ocena stroškov razgradnje, odstranitve in obnovitve, kadar za to obstaja pravna ali posredna obveza organizacije. Nabavno vrednost lahko sestavljajo tudi stroški, nastali v zvezi z najemi sredstev, ki se uporabljajo za gradnjo, dograjevanje, zamenjavo delov ali obnove opredmetenih sredstev, na primer stroški amortizacije sredstev, ki predstavljajo pravico do uporabe. Med nevračljive nakupne dajatve se všteje tudi tisti davek na dodano vrednost, ki se ne povrne. Od nakupne cene se odštejejo vsi trgovinski in drugi popusti. Nabavno vrednost sestavljajo še stroški izposojanja v zvezi s pridobitvijo in usposobitvijo opredmetenega osnovnega sredstva do trenutka njegove usposobitve za uporabo, če to traja dlje kot eno leto.''

Polona5 - 18.09.2024 - 13:22

Knjižite račun za osnovno sredstvo na 047/2211-tujina pa potem še vse stroške 047/221-eu (160/260) oz 047/220 (/160) za prevoz, carino oz. slo špediterje. Aktiviranje opreme: sešteješ vse na kontu 047 in daš osnovno sredstvo v uporabo:  040/047

Sigurno ste dobili carinsko deklaracijo in na tej podlagi knjižite. 

SRS 1

1.9. Opredmeteno osnovno sredstvo, ki izpolnjuje pogoje za pripoznanje, se ob začetnem pripoznanju ovrednoti po nabavni vrednosti.
Sestavljajo jo njegova nakupna cena, uvozne in nevračljive nakupne dajatve ter stroški, ki jih je mogoče pripisati neposredno njegovi pridobitvi in usposobitvi za nameravano uporabo. To so zlasti stroški dovoza in namestitve, stroški preizkušanja delovanja sredstva, stroški pravnih storitev, posredniških provizij in drugi stroški posla, ki jih ne bi bilo, če posel ne bi bil sklenjen, ter ocena stroškov razgradnje, odstranitve in obnovitve, kadar za to obstaja pravna ali posredna obveza organizacije. Nabavno vrednost lahko sestavljajo tudi stroški, nastali v zvezi z najemi sredstev, ki se uporabljajo za gradnjo, dograjevanje, zamenjavo delov ali obnove opredmetenih sredstev, na primer stroški amortizacije sredstev, ki predstavljajo pravico do uporabe. Med nevračljive nakupne dajatve se všteje tudi tisti davek na dodano vrednost, ki se ne povrne.

Sandra - 18.09.2024 - 20:42

Najlepša hvala za razlago.. :)