krpan in druščina postani član

Naslov teme: Nadzor delavca

2768  19.09.2024 - 17:15h / Ostalo / Avtor: Ruža / 878 / 11

Naš zaposleni si je uredil stalni naslov bivanja cca 200 km od kraja naslova delovnega mesta. V resnici živi cca 300 m od obratovalnice.
Zahteva izplačilo prevoza na delo iz 200 km oddaljenega kraja bivanja.
Ali ga imamo pravico nadzorovati, kolikokrat tedensko se bo v resnici vozil v oddaljen kraj?
Razmišljamo, da bi moral nekje v bližini kraja kjer bi moral bivati vsakič recimo na bencinskem servisu podpisati obrazec, ki bi ga mi dostavili na bencinsko.
Povprašali smo detektivsko agencijo, pa so nam razložili, da bi morala dva detektiva kontrolirati delavca, ta strošek je pa prevelik za nas.  Hvala lepa za odgovore!!

Hmm - 19.09.2024 - 18:37

Delavec vam mora podpisati izjavo v kateri potrjuje resničnost navedb o prevozu na delo. V primeru da ugotovite da njegove navedbe niso resnične se navadno začne disciplinski postopek.... Če veste da je njegovo pretećno prebivališče drugje oziroma blićje gre za goljufivo ranvanje do delodajalca....oškodovanje.... Naj vam dokaže da se resnično vozi 200 km dnevno v eno smer...

Simbi - 19.09.2024 - 20:39

Poglejte 3. odst. 130 čl. ZDR-1.
Torej: če tako določa kolektivna pogodba ali dogovor z delodajalcem 

petra75 - 19.09.2024 - 22:14

najemite detektivsko agencijo..200km v 2 = 4'00km na dan x '0,21 =84 eur x 21 dni = 1.764 eur strošek prevoza na mesec..x toliko mesecev kot bo delal pri vas..detekitv je pa ziher manj kot 1000 eur

Jana - 20.09.2024 - 06:08

Ce si je uredil novo bivalisce ko je bil pri vas ze zaposlen vam ni potrebno izplacevati prevoza za novo bivalusce. Poglejte ZDR in pa seveda kokektivno pogodbo.

Jana - 20.09.2024 - 06:13

Tretji odstavek 130. člena ZDR-1 določa, da ima delavec, če se iz razlogov na njegovi strani strošek za prevoz naknadno poveča, pravico do povračila tako povečanega stroška, vendar le, če tako določa kolektivna pogodba na ravni dejavnosti oziroma če se tako sporazume z delodajalcem. Iz te določbe jasno izhaja, da delavec ne more pričakovati samodejnega povišanja povračila stroškov za prevoz zgolj zato, ker je spremenil kraj svojega dejanskega prebivališča (drugače bi bilo v primeru, če bi npr. delodajalec preselil svoj sedež in delovno mesto delavca v drug kraj). Pravica delavca do višjih stroškov v primeru spremembe bivališča mora biti izrecno določena s kolektivno pogodbo ali delavčevo pogodbo o zaposlitvi. Če delavec po sklenitvi pogodbe o zaposlitvi spremeni svoje prebivališče in je nov naslov bivanja bližje delovnemu mestu kot dotedanji, bo delavec upravičen do nižjega zneska povračila stroškov prevoza na delo in z dela. 

Jana - 20.09.2024 - 06:18


Za odmero stroškov prevoza je sicer merodajen kraj, iz katerega se delavec dejansko vozi na delo. Uredba denimo uporablja pojem »običajno prebivališče« kot (stalno ali začasno) prebivališče delavca, ki je najbližje mestu opravljanja delaDrugo prebivališče se kot običajno prebivališče upošteva le, če se delavec od tam vsaj štirikrat tedensko vozi na kraj opravljanja dela. Predpisi pri tem seveda izhajajo iz predpostavke, da ima vsak delavec v skladu z Zakonom o prijavi prebivališča (Uradni list RS št. 52/16, ZPPreb-1)svoje prebivališče tudi pravilno prijavljeno in da kot svojega prebivališča ne navaja naslova, kjer dejansko ne prebiva.


Ob sklenitvi delovnega razmerja se kot kraj bivališča delavca upošteva naslov delavca, ki ga delavec pred sklenitvijo delovnega razmerja sporoči delodajalcu. Ob tem je pomembno, da delodajalec delavca opozori na to, da mu mora delavec sporočiti, s katerega naslova bo dejansko prihajal na delo (če se ta naslov razlikuje od sporočenega prebivališča). Iz tega razloga lahko na spremembo stroškov, do katerih je delavec upravičen, vpliva zgolj sprememba prebivališča, s katerega prihaja na delo in ne na primer sprememba stalnega prebivališča, s katerega ne prihaja na delo. Omenjena stališča so sprejeta tudi v sodni praksi, ki je v zvezi s temi vprašanji ustaljena.

B - 20.09.2024 - 07:55

Osnova za povračilo stroškov je naslov, ki ga je delavec navedel ob zaposlitvi. Vse drugo je stvar dogovora z delodajalcem. Lahko je pa tudi razlog  za odpoved pogodbe zaradi spremenjenih okoliščin.
Dnevni stroški prevoza za 400 km predstavljajo višje kot plača delavca.

Minka - 20.09.2024 - 08:45

Stalen naslov ni merodajen za izplačilo potnih stroškov. Če je dalvec prijavil stalni naslov zato, da bo dobil večje potne stroške se je krepko zmotil.
Merodajna je izjava iz kje se dejansko vozi, katera pa mora seveda bit pravilna.
Ko bo delavec prinesel novo izjavo ali če jo je že, ga opozorite in vprašajte, če je izjava pravilna. Če bo rekel da je, mu povejte da boste to dali preverit, ter če boste ugotovil, da izjava ne drži boste uvedli disciplinski postopek prekinitve zaposlitve.
Mogoče se bo ustrašil, če se ne bo najamite detektiva, še vedno bo cenejši kot pa izplačilo stroškov prevoza na delo.


Pa še preverite to, če še velja:  mesečna višina povračila stroškov prevoza na delo in z dela ne more znašati več, kot znaša višina minimalne plače za mesečno delovno obveznost

Jaka - 20.09.2024 - 09:36

Kaj pa mesečna vozovnica za vsa prevozna sredstva, za celo Slovenijo, 70,00 evrov ?

Barca - 20.09.2024 - 09:55

Vsem zaposlenim je potrebno izplačevati povračila na enak način, torej če ostali dobijo kilometrino, dvomim, da lahko samo enemu zdaj pa mesečno karto za javni promet.

Minka - 23.09.2024 - 08:16

Lahko se enemu delavcu obračunava mesečno karto, ostalim pa kilometrino.
Vendar je pogoj, da delavec vsak mesec dostavi potrdilo o nakupu karte. Ker nekateri delavci pa se vozijo z vlakom ali avtobusom.