krpan in druščina postani član

Naslov teme: VDČ-študent odhaja na delo v Avstrijo

2893  03.10.2024 - 13:45h / Dohodnina / Avtor: VDČ / 270 / 2

Sin  absolvent odhaja na delo v Avstrijo. V Sloveniji ima status študenta, zdaj pa ga bodo redno zaposlili v Avstriji. Kako je z zavarovanjem, dohodnino,itd... Ali to pomeni, da v Sloveniji izgubi pravico do obiska zdravnika?

Mija - 03.10.2024 - 14:47

Zaradi redne zaposlitve se mu verjetno prekine status študenta, ker zaposlitev povozi status. Naj se na fakulteti pozanima, kaj to zanj pomeni. 
Zavarovan bo kot zaposlen, ne več po starših. Zdravnika lahko ima v Slo, za bolniško mora dobit papirnat bolniški list. 
Ostaja rezident Slo in v Slo doplača dohodnino. 
 

Polona5 - 04.10.2024 - 08:48

Najprej čestitam sinu za prvo zaposlitev. Vaš sin bo zaradi redne zaposlitve v Avstriji zavarovan v avstrijskem sistemu socialnega varstva, kar pomeni, da bo imel omejene pravice do zdravstvenih storitev v Sloveniji, predvsem za nujne primere z uporabo evropske kartice zdravstvenega zavarovanja. Zdravnika mislim, da bo brez težal našel v Avstriji. Njegovi dohodki bodo obdavčeni v Avstriji, vendar naj pazi na določila o davčnem rezidentstvu in izogibanju dvojnega obdavčevanja med državama. Razen če bo vaš sin živel v Sloveniji in delal v Avstriji, bo imel kot čezmejni delavec dostop do polnih zdravstvenih storitev v Sloveniji, ne le do nujnih primerov. To omogoča obrazec S1, ki ga bo izdal avstrijski zdravstveni sistem.