krpan in druščina postani član

Naslov teme: fotografiranje v tujini

2903  04.10.2024 - 12:08h / DDV / Avtor: katja / 260 / 1

Pozdravljeni,
imam s.p., fotografsko dejavnost (normiranka)
Šla bom v tujino in opravila storitev fotografiranja za fizično osebo in eno fotografiranje za podjetje. Sedaj pa ne vem ali se moram registrirat za DDV, če bom storitev opravila v tujini za tuje podjetje ?
hvala vam iz srca

Uredništvo - 04.10.2024 - 14:56

Če bi opravili samo za fizično osebo, potem je kraj opravljanja storitev v Sloveniji (drugi odstavek 25. člena ZDDV-1). V tem primeru se ne bi rabli registrirat za namene DDV, v kolikor ne presežete limita 50.000.
Kakor hitro pa opravite storitev davčnemu zavezancu, ki opravlja gospodarsko dejavnsot (podjetje), se kraj opravljanja storitev opredeli na podlagi prvega odstavka 25. člena ZDDV-1. V kolikor je kraj opravljanja storitev v drugi državi članici EU (ne v tretji državi), potem posledično morate v takem primeru pridobiti "atipično" identifikacijsko številko za namene DDV (berite četrti odstavek 78. člena ZDDV-1). Velja obrnjena davčna obveznost (DDV plača prejemnik storitev - davčni zavezanec), vi pa poročate o opravljeni storitvi v DDV-O in RP-O.
V kolikor kraj opravljanja storitev skladno s prvim odstavkom 25. člena ZDDV-1 ni v EU temveč v tretji državi (ZDA, Bosna ...), potem ne rabite pridobiti ID številke za namene DDV, niti ne poročate v RP-O in DDV-O.

"Popolna davčna rešitev" - SuperDavki.com - že več kot 20 let
https://www.superdavki.com/article/23721/ref_cat/358