krpan in druščina postani član

Naslov teme: Delo upokojenca kmeta - dopolnilna dejavnost

2904  04.10.2024 - 12:15h / Ostalo / Avtor: Jože / 262 / 4

Imel bi eno vprašanje. Z današnjim dnem sem se upokojil kot kmet. Kot kmet sem imel dopolnilno dejavnost na kmetiji in me zanima, če lahko dopolnilno dejavnost opravljam naprej in če je zame tudi velja mejni znesek dodatnega letnega zaslužka upokojenca za občasno delo v višini 10.700,00 (pribiližno).  Za vaš odgovor se vam lepo zahvaljujem! Ima kdo kakšno podobno izkušnjo?

B - 05.10.2024 - 07:33

Lahko delate po pogodbi za občasno delo upokojenca do zneska, ki ste ga navedli, ne pa kot dopolnilna dejavnost. Morda še kdo?

bik - 05.10.2024 - 10:58

Dopolnilno dejavnost lahko opravljate še naprej. Morate pa plačevati pavšalni prispevek za zdravstvno zavarovanje cca 47,00.
Z znesekom niste omejeni. Pomagajo vam lahko v dopolnilni dejavnosti vsi člani kmečkega gospodinjstva. Ste le nosilec, teoretično vam ni treba s prstom migniti. Prihodki oz. dobiček se porazdeli po članih.
 

DD - 07.10.2024 - 06:52

Najbolje, da se pozanimate na ZPIZ-u...

Če ste starejši od 63 let in ste bili nazadnje obvezno zavarovani na podlagi opravljanja kmetijske dejavnosti ter ste se upokojili, potem pa ste prijavili opravljanje dopolnilne dejavnosti na kmetiji ter z dohodkom presegli dohodkovni cenzus, ki je določen za vstop v obvezno zavarovanje, se vam ni treba obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovati. Torej imate lahko dopolnilno dejavnost ter dohodek iz tega naslova, ki ni omejen, hkrati pa uživate celotno pokojnino.
 
Če ste mlajši od 63 let in ste bili nazadnje obvezno zavarovani na podlagi opravljanja kmetijske dejavnosti ter ste se upokojili, potem pa ste prijavili opravljanje dopolnilne dejavnosti na kmetiji ter z dohodkom presegli dohodkovni cenzus, ki je določen za vstop v obvezno zavarovanje, se morate obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovati. Prijavo v zavarovanje morate vložiti sami, priložiti pa morate dokazilo o dohodkih ter potrdilo službe medicine dela o zdravstveni sposobnosti za opravljanje kmetijske dejavnosti.

Jo - 10.10.2024 - 14:26

Kolikšen pa je ta dohodkovni cenzus?