krpan in druščina postani član

Naslov teme: Tiskanje knjige ali revije % za DDV ??

2986  14.10.2024 - 16:47h / DDV / Avtor: VK / 296 / 7

Pozdrav, 
tiskarna nam bo tiskala knjigo in potem še revijo .
Ali nam bo tiskar izstavil račun z 5% DDV ali z 22% DDV  ?

Hvala in lep pozdrav ! 

Barca - 14.10.2024 - 17:57

22% DDV

Ana - 14.10.2024 - 18:27

Zakaj pa ne 9,5? 
Ce od vas dobijo vse, ne oblikujejo, pac pa tiskajo, vezejo, posljejo... kriterij so tudi rekame... je lahko 9,5%.Vprasajte na taric od Fursa.

Brigitte - 15.10.2024 - 06:47

Mislite 5%. Se strinjam z Ano. Če tiskar opravi zgolj tisk knjige, se pravi ne oblikuje itd. 

Ana - 15.10.2024 - 11:19

Ja 5 %.

Ana - 15.10.2024 - 11:21

taric.fu@gov.si 
Pošljite mail, da vam odgovorijo v katero nomenklaturo spada in na osnovi tega bo jasno koliko je stopnja ddv. Kadar smo v dilemi, se tega poslužujemo, dobite uradni odgovor.

VK - 15.10.2024 - 08:41

Pozdrav, 
lepo prosim še za komentar Uredništva !

Hvala in lep pozdrav ! 

Barca - 15.10.2024 - 08:58

Si bom sposodila to, kar je nekaj let nazaj napisala Simbi

Nižja stopnja pri prodaji in nadaljnji prodaji se začne uporabljati, ko izdelek postane knjiga.
In prvi, ki ta izdelek zaračuna po posebni nižji stopnji, je tisti, ki ima pravico do prodaje knjige, to je založnik. Seveda se po tej stopnji obračuna tudi vsaka nadaljnja prodaja.
Vse prejšnje faze do končnega izdelka (pisec, lektor, oblikovalec, tiskar,...) pa so obdavčene po stopnji, ki se uporablja za to fazo (pisec/avtor 9,5%, vsi ostali pa 22%).


Kopiram še iz FURS brošure , DAVEK NA DODANO VREDNOST
Stopnje DDV
9. izdaja JANUAR 2024


3.1.19 Stopnja DDV pri tiskanju knjige, ki jo tiskar opravi za svojega naročnika (23.12.2021)
 
Odgovor
Če so storitve, ki jih tiskar opravi za svojega naročnika, glede na pomembnost, ki jo imajo za naročnika, čas, ki je potreben za njihovo izvedbo, obdelavo dokumentov in del celotnih stroškov, ki ga predstavljajo te storitve (npr. njihovo oblikovanje oz. dizajniranje), prevladujoče glede na transakcijo dobave blaga, tiskar opravi storitev, od katere se DDV obračuna po splošni, 22 % stopnji.
 
Če pa je transakcija dobave blaga prevladujoča (tiskar svojemu naročniku opravi dobavo tako, da na naročnika preide samo pravica do razpolaganja z nosilci (npr. listi  papirja)), gre za dobavo blaga, od katere se obračuna DDV po posebni nižji stopnji 5 %.


Podrobneje
V pomoč pri presoji, ali gre v takem primeru za opravljanje storitev, ali za dobavo blaga, je sodba Sodišča EU C-88/09. Gospodarski namen reprografije iz postopka v glavni stvari je bil razmnoževanje izvirnih dokumentov, ki jih predloži stranka, v večjem ali manjšem številu izvodov. Vendar reprografija ni omejena le na preprosto razmnoževanje izvirnih dokumentov, ampak spadajo vanjo tudi izbira in programiranje fotokopirnih strojev, spenjanje in vezava dokumentov ter urejanje kopij. Vsi elementi, ki sestavljajo transakcijo iz postopka v glavni stvari, so za reprografijo potrebni in so med seboj tesno povezani. Da bi ugotovili, ali je treba tako enotno transakcijo šteti za dobavo blaga ali za opravljanje storitev, je treba opredeliti njene glavne dele. V zvezi s tem iz sodne prakse izhaja, da je pri transakciji treba storitev šteti za pomožno storitev glavne, če sama za stranko ne pomeni namena, ampak sredstvo, da lahko glavno storitev ponudnika storitve uporablja bolje. Sam namen reprografije je ta, da stranke dobijo kopije izvirnika, ki so ga predhodno predložile, predhodno spenjanje in urejanje kopij pred izročitvijo kopij pa je le sredstvo, s katerim reprograf svojim strankam daje kar najboljšo storitev. Navedena dejavnost torej pomeni nedeljivo gospodarsko storitev, katere razdelitev bi bila umetna. Glavni namen reprografije pa je prav izdelava kopij na nosilcu, kot je papir. V zgoraj navedeni sodbi je razloženo, da je enotno osnovo za odmero treba razlagati tako, da reprografija ustreza značilnostim dobave blaga, če je omejena na preprosto razmnoževanje dokumentov na nosilcih, pri čemer se pravica razpolaganja z njim prenese z reprografa na stranko, ki je naročila kopije izvirnika. Vendar pa je tako dejavnost treba opredeliti za opravljanje storitev, kadar jo spremlja tudi opravljanje dodatnih storitev, ki so lahko glede na pomembnost, ki jo imajo za naročnika, čas, ki je potreben za njihovo izvedbo, obdelavo, ki jo zahtevajo izvirni dokumenti, in del celotnih stroškov, ki ga predstavljajo te storitve, prevladujoče glede na transakcijo dobave blaga, tako da so za naročnika same sebi namen.
 
Iz navedenega izhaja, da če so storitve, ki jih tiskar opravi za svojega naročnika, glede na pomembnost, ki jo imajo za naročnika, čas, ki je potreben za njihovo izvedbo, obdelavo dokumentov in del celotnih stroškov, ki ga predstavljajo te storitve (npr. njihovo oblikovanje oz. dizajniranje), prevladujoče glede na transakcijo dobave blaga, tiskar opravi storitev, od katere se DDV obračuna po splošni, 22 % stopnji.
 
Če pa je transakcija dobave blaga prevladujoča, gre za dobavo blaga. Natisnjeni listi knjige (kopije, ki izhajajo iz izvirnika, ki ga je predloži naročnik) se uvrščajo v tarifno oznako 4901 (ne glede na to, če so speti ali ne). V tem primeru se od dobave natisnjenih listov knjige, ki jo opravi tiskar svojemu naročniku tako, da na naročnika preide samo pravica do razpolaganja z nosilci (npr. listi  papirja), obračuna DDV po posebni nižji stopnji 5 %.