krpan in druščina postani član

Naslov teme: statusno preoblikovanje

2990  15.10.2024 - 07:05h / DDPO / Avtor: REMI / 301 / 2

S.p. se statusno preoblikuje na novo ustanovljeno družbo. Na obračunski dan pripravimo davčni obračun in podamo izjavo o davčno nevtralnem prenosu. V davčnem obračunu izračunamo višino davka, ki ga je s.p. dolžan plačati za obdobje od 1.1. - obračunskega dne. Ali je tudi davek od dohodka iz dejavnosti del nevtralnega davčnega prenosa ? 

Dado - 16.10.2024 - 05:03

Ne.

logika - 18.10.2024 - 17:13

Če z "je tudi davek od dohodka iz dejavnosti del nevtralnega davčnega prenosa" mislite, ali se obveznost za doplačilo (ali pa terjatev za vračilo) dohodnine iz dejavnosti po zadnjem obračunu prenese na novo d.o.o., potem je odgovor: da.

Vse kar je v zadnji BS s.p.-ja se prenese na d.o.o. Pri statusnem preoblikovanju s.p. s prenosom podjetja na novo d.o.o. je ta nova d.o.o. univerzalni pravni naslednik (piše v ZGD-1).

Je pa res, da se iz vidika davčnega postopka za dolžnika še vedno šteje s.p. - preprosto povedano: doplačilo (ali pa vračilo) dohodnine iz dejavnosti po zadnjem obračunu se na eKartica še vedno vodi pod davčno številko s.p.-ja. Če to doplačilo slučajno ne bi bilo plačano potem FURS davčne izvršbe ne bi "usekal" novemu d.o.o. ampak (bivšemu) s.p.-ju (seveda bi potem nova d.o.o. morala bivšemu s.p.-ju to povrniti).

Iz vidika kontov v poslovnih knjigah pa to, da dohodnina iz dejavnosti ostane na davčni številki s.p.-ja pomeni samo malo "telovadbe z analitičnimi konti obveznosti. Osebno za vse davčne obveznosti, ki so se prenesle iz s.p. na novo d.o.o., v poslovnih knjigah nastavim ločene analitične konte obveznosti. Tako je bolj pregledno - manj mučenja kot pa vse vreči skupaj na konte davkov d.o.o. in potem kljukati kaj od tega je na eDavki knjiženo na davčno št. s.p.-ja kaj pa na davčno št. d.o.o.-ja.