krpan in druščina postani član

Naslov teme: DDV-O

3050  20.10.2024 - 23:05h / DDV / Avtor: Polonca / 228 / 2

Zdravo,

poslujemo v glavnem s slovenskimi poslovnimi partnerji. Sedaj bomo pričeli s poslom s podjetjem v ZDA. Zanima me ali se storitve opravljene za nas v ZDA in blago, katerega bomo kupili v ZDA vpisujejo v  Obrezec DDV-O ?

Tako recimo polje 25:
"Vpisuje se obračunani DDV od na primer storitev iz prvega odstavka 25. člena ZDDV-1, ki jih opravi davčni zavezanec, ki ima sedež v tretji državi, ..."

Ali ni DDV-O samo za EU?

Hvala za odgovor!

 

Uredništvo - 21.10.2024 - 09:42

Prejete storitve, katerih kraj opravljanja se opredeli na podlagi prvega odstavka 25. člena ZDDV-1 (kraj je v Sloveniji), se vpisujejo v DDV-O obrazec v ustrezna polja (ne velja samo za prejete storitve iz EU). V kolikor bi opravljali take storitve npr. za podjetje v ZDA (tretja država) in bi se kraj opravljanja storitev opredelil na podlagi prvega odstavka 25. člena ZDDV-1, potem se te storitve ne bi vpisovale v DDV-O.

Nakup blaga na ozemlju tretje države se ne vpisuje v DDV-O obrazec.

"Popolna davčna rešitev" - SuperDavki.com - že več kot 20 let
https://www.superdavki.com/article/23721/ref_cat/358

Polona5 - 21.10.2024 - 09:45

:) Na žalost ni tako enostavno, da bi bil ddv-o samo za EU. 
Za storitve iz ZDA boste najverjetneje naredili samoobdavčitev. Za blago boste imeli pa carinske postopke in boste glede na MRN, kot vam bo carinik ocarinili spet vnašali v DDV-O 
Je pa res, da račun za blago iz ZDA ne gre v knjigo ddv. 

Skratka, če gre za storitve po 25. členu ZDDV-1, jih je potrebno poročati, tudi če gre za tretje države. Blago iz ZDA pa ni del poročanja v DDV-O, ampak se obravnava pri carinskih postopkih.