krpan in druščina postani član

Naslov teme: poročanje nadomestila za bolniške do 30 dni in bolniške nad 30 dni v REK-0

3068  22.10.2024 - 11:52h / Dohodnina / Avtor: Mada / 66 / 1

Pozdravljeni!
Ali pravilno razumem, da se na REK-0 obrazcu nadomestilo za bolniško do 30 dni in nadomestilo za bolniško nad 30 dni poroča v rubriko M02, kjer se kot leto osnove v obeh primerih vpiše letnico koledarskega leta pred pričetkom prejemanja nadomestila.
To mi ni čisto jasno, ker je osnova za obračun bolniškega nadomestila do 30 dni plača preteklega meseca, osnova za nadomestila bolniške nad 30 dni pa je plača preteklega leta.

Hvala za komentarje.
Lp,

mr-1 - 22.10.2024 - 12:01

Drži. Meni so pred leti (ob podobni dilemi) nekako takole razložili: tu ne gre za osnovo, ki bi jo upoštevali ob izračunu bolniškega nadomestila, temveč za leto osnove, ki ga ZPIZ potem upošteva ob izračunu pokojninskih osnov. Nisem pa nikoli preverjala, ali je ob izračunu pokojnine res tako.. Dokler smo pripravljali letne (zbirne) M4 obrazce, zneskov in ur bolniških nadomestil (niti v breme podjetja niti v breme ZZZS) nismo seštevali v letno osnovo; posebej smo prikazali le ure nadomestil z leti osnove, tako da predvidevam, da so te ure v zneske potem preračunali na ZPIZ glede na leto osnove...,