krpan in druščina postani član

HEJ, BANDA, BREZ GOSPODARSTVA NE BOSTE PREŽIVELI! (23.03.2020)

 

računovodkinja - 22.03.2020 - 18:55

hvala za ta zapis, podpiram od prve do zadnje črke!

predlagam celo državljansko nepokorščino, ker kar počnejo JJ & Co - višek! to res ni za podpirat. 

Janja - 23.03.2020 - 09:41

Bravo, podpiram.

Liza - 23.03.2020 - 10:25

Uau, to je pa "oštro", vendar je verjetno treba tako, če sedi vlada na ušesih.
Edino se bojim, da itak ne slišijo nič, so pa prekleto užaljeni, ker se jim je povedalo, kar jim gre, ker so se razvrstili v višje plačne razrede (kar seveda ni isto, kot povišanje plač!?). Saj si zaslužijo višje plače, vendar to ne bi smelo biti med prvimi stvarmi, ki so jo naredili. Še dobro, da so takoj začeli z ukrepi omejevanja zbiranja in drugimi za varovanje zdravja.

Rena - 23.03.2020 - 11:02

Hvala za ta zapis, ki je vsem razumljiv in se strinjam z vsem zapisanim. Naj že enkrt upoštevajo tudi nas male, kateri smo zmeraj obravnani, kot paraziti, ko se kaj deli. Takrat ko se pa vzame, nas pa potisnejo v prvo vrsto.
Bodite zdravi !
 

Ena iz JS - 23.03.2020 - 19:43

Zaposlena sem kot računovodkinja v JS. V zavodu, kjer sem zaposlena, nas je nekaj prek 50, v računovodstvu sem sama. Sama za vse knjigovodske, računovodske, kadrovske in pravne zadeve. Od planiranj, letnih poročil, plač, OS, kadrovskih evidenc, potnih nalogov, naročilnic, fakturiranja in obdelave prejetih računov, vsega. Ločevanja med pridobitno in nepridobitno dejavmostjo, med dejavnostjo javne službe in tržne dejamosti. Delovne dobe imam prek 25 let. Olajšav nimam, a ne dosežem z vsemi dodatki (torej dodatkom za delovno dobo v višini 0,33% za leto) niti povprečne plače.
​​​​​​Ne drznite si reči, da ne delamo! Tudi tistim sodelavcem, ki prejemajo dodatek do minimalne plače.
Nismo vsi v JS "odsluženi politični kadri, za katere se je našel dober fotelj!', nekateri pošteno in veliko delamo za svojo plačo!

Ena iz JS - 23.03.2020 - 19:48

Še to, trenutno delam od doma in ker nimam ultra modernega računalnika, sem delala danes 9 -10 ur, da sem vsaj približno naredila to, kar naredim v službi v dobrih osmih. Malica v službi pa je običajno sendvič za pisalno mizo, več časa ni. Prejšnji teden sem bila na delovnem mestu.

Martin Krpan - 24.03.2020 - 08:33

Spoštovana ena iz JS!
Z globokim spoštovanjem do vašega poklica in poklica vseh računovodij (ker sem ga sam opravljal kar precej časa) vaš odgovor kaže le na to, da niste razumeli poante tega bloga. Verjetno ste že predolgo zaposleni v javnem sektorju.
Iskreno povedano - vas razumem (glede na poklic), vendar če bi začel jamrat, kot vi, bi zapisal mogoče le nekaj naslednjih vprašanj:
- a vas vaši kolegi v zavodu ne spoštujejo, da imate (predvidevam v primerjavi z njimi) takšno nizko plačo?;
- a so pri vas v zavodu kdaj kakšne plače zamujale?
- a mi lahko prosim zapišete, ali se bodo plače vašim 50 sodelavcem v zavodu sedaj kaj zmanjšale, ko počasi velik del gospodarstva kolapsira;
- imate zagarantiran denar za plače - govorim o pretekliku, sedanjiku in prihajajočem času (pa če vaši sodelavci kaj delajo ali ne)?
- kako mislite, da je sedaj vašim sotrpinom računovodjem, ki imajo računovodske servise oz. delajo sami to kot tržno dejavnost (preko 4000 jih je - a mislite, da bodo oni imeli denar za plače);
- ...
Poanta tega bloga je, da bi javni sektor (vključno z "vašimi" Štruklji in ostalimi "zadetki") podal javni apel - POMAGAJMO GOSPODARSTVU. Kajti brez nas lahko le ... saj veste, kaj sem mislil.

Zaključek: javni sektor ne izkazuje NOBENEGA spoštovanja do gospodarstva. To lahko z gotovostjo trdim glede na moje 30 letne podjetniške izkušnje. In ne pade mi na kraj pameti, da bi delal v javnem sektorju, ker bi verjetno (glede na moje delovne navade) "znorel".
P.S. Ne jemljite tega osebno. Takšna so pač dejstva. Imamo deviacije (pozitivne) tako v javnem sektorju kot tudi (negativne) v gospodarstvu.
Vedno vaš
Martin Krpan

ena iz JU - 24.03.2020 - 13:59

Čisto na kratko
- seveda me sodelavci spoštujejo, ampak vsi skupaj spoštujemo tudi ZSPJS, ki določa plačne razrede in dobimo natančno toliko, kot je tam predvideno.
- priznam, plače niso nikoli zamujale, prispevki so redno plačani. Občasno zamujamo z izplačilom nadomestila prehrane, prevoza in pa izplačil po potnih nalogih
- ja, vsem, ki ne morejo delati od doma, se bodo plače znižale.
- ne, nimamo 100% zagotovljenih sredstev za plače, nismo imeli, nimamo in ne bomo imeli.

ZAKLJUČEK : Dokler bodo računovodje iz gospodarstva vihali nos nad računovodji v javnem sektorju, pa se oboji pošteno trudimo in veliko delamo, ne bomo zlezli iz sranja. Žal. In enako velja za vse druge. Nima smisla, da se prepriramo, kdo je boljši, kdo je slabši, kdo več dela, komu se slabše/boljše godi - in zmotilo me je ravno to - NE MEČITE VSEH V ISTO MALHO! SMO PA VSI V ISTEM SRANJU.
O Štruklju pa raje sploh ne izgubljam besed, niso vedno za v javnost.

Martin Krpan - 24.03.2020 - 15:02

Moje besede so namenjene celotnemu javnemu sektorju, vi ste pa to osebno vzeli kot napad na vaš poklic. Pa da zdaj ne začneva še debati s čistilkami, kuharicami itd. Nihče ne viha nosu nad vami, temveč nad vašimi besedami. Javni sektor v 30 letih niti enkrat ni izkazal "solidarnosti" z gospodarstvom. Samo DAJ, DAJ, DAJ ... ZAHTEVAMO, ZAHTEVAMO, ZAHTEVAMO ...

Če ste zadovoljni s tem, koliko ste plačani, ne "jamrajte", koliko časa morate delati :). Ko sem sam še imel računovodstvo kot del dejavnosti, je vaš predstavljen urnik bil zame vsakdan, tudi med vikendi. Pa mi na kraj pameti ni padlo, da bi jamral, ker sem takrat izbral takšno pot. Kot vi vašo. Le s to razliko, da sem sam moral  preživeti "na trgu", preživetje na samostojni poti pa ne pomeni samo, da naredim svoje računovodsko delo.

Zaključek: JA - država skrbi za vas, mi pa skrbimo za državo. In zato - NE - nismo vsi v istem "sranju", nikdar nismo bili in nikdar ne bomo .... :) (glede poklica mogoče, drugače pa ne).
Skratka - vse dobro vam želim in upam, da bomo lahko mi še dolgo plačevali davke. S tem zaključujem najino razpravo, ki postaja brezplodna, vam pa demokratično podeljujem možnost zaključne besede, če želite.

še ena računovo - 26.03.2020 - 14:32

Martin Krpan - javni sektor je letna poročila že oddal. Oni oddajajo zadnjega februarja, torej je tole, kar dela zdaj, že  tekoče delo. Letna poročila so že "lanski sneg". Razen premoženjskih bilanc, če se ne motim, ki se oddajajo zdaj in se jim rok ni zamaknil.

Molt - 25.03.2020 - 15:05

Ena iz JS ... a pa si kdaj pomislil, da ostalih 49 sploh kaj dela, al se samo svaljka tam celi dan ;) ... dejmo rečt bobu bop no ;) 

BD - 24.03.2020 - 07:12

Bravo. Tako je. 
Zaposlena v javnem sektorju - takih kot ste vi verjetno lahko preštejemo na prste ene roke. V gospodarstvu ki tako delajo pa toliko da se jih ne da presteti. 

še ena računovo - 24.03.2020 - 08:47

Pozdravlejni,

vse kar je napisno je resnično in podpiram. Res je treba nekaj storiti, ker se ne zavedajo nečesa: vlada je konjenik, mi gospodarstvo pa konj. V vsakem primeru bo njih rit bolela => ali jih bo konj dol vrgel, ali pa bo umrl. V vsakem primeru bodo pristali na riti. Sedaj se  pa naj vzamejo v roke in, če hočejo še naprej biti konjeniki, naj poskrbijo, da bo konj rasel in za svoje delo bil plačan. 
Pa da se ne bo spet nekdo našel in komentiral, da on tudi dela v JS, to leti predvsem na najvišje postavljene konjenike. 

ena iz JU - 24.03.2020 - 14:07

S tem se pa pošteno strinjam!

Najvišje postavljeni konjeniki v JS vidijo nas, "navadne zaposlene" ravno toliko kot pa direktorji v velikem holdingu vidijo zaposlene v proizvodnji in tam pripadajoči nujni režiji.
Žal pa nas "navadne zaposlene" celotno gospodarstvo vidi med tistimi v foteljih, ne kot delavce, kot so sami.

Podloznik - 24.03.2020 - 09:08

Se strinjam z zapisanim (razen z besedo "banda", ki je jaz ne bi uporabil).

Ne razumem pa, zakaj omejujete višino refundiranja plač na 80% povprečne? 
Uravnilovka?
Kaznovanje uspešnih podjetij in tistih zaposlenih, ki ustvarjajo najvišjo dodano vrednost?
Vsa podjetja bodo imela hude težave, da splavajo iz te krize. Tako odlična, kot dobra, slabša in najprej seveda tista, ki živijo iz rok v usta. 
Vsem gospodarskim subjektom bi morali 100% povrniti ne le stroške plač, ampak tudi najemnine za poslovne prostore, itd.
Za kakšn leto moratorij na odplačila kreditov in morda še kaj. 
Skratka - ustaviti čas za mesec, dva, tri... kolikor bo trajal boj proti covid-19. 

Če bodo povračila v višini 80% povprečne plače, kako mislite, da bodo podjetja z visoko dodano vrednostjo to sfinancirala razliko?
Sledila bodo odpuščanja najboljših kadrov, ki bodo šli v tujino takoj, ko bodo meje odprte. 
Kako pa mislite, da bodo preživeli? 

Ne pristajam na teorijo enakih želodcev, na UTD in podobne socrealistične neumnosti. 
Tisti, ki to zagovarjate, si poglejte Severno Korejo, Kubo, Venezuelo... tam napredka nikoli ne bo, bo pa vedno večja diktatura in enakost v revščini.

Pa ostanite zdravi!
 

Martin Krpan - 24.03.2020 - 09:34

Podložnik, težki časi zahtevajo včasih tudi težke besede. "Banda" leti na preteklih 30 let podlage ...

Ne pravim, da je vse zapisano ok, sem pač nekaj zapisal, da ne "cincamo" več, večina mojih predlogov je korektnih. Če sem včeraj pravilno "slišal", novi predlogi Vlade gredo tudi v to smer. Mnogi bodo vprašali tudi, zakaj naj gospodarstvo potencialno vrača prejete subvencije za ohranjanje delovnih mest na način . ja, če smo subvencionirani, zakaj pa bi vračali? Jaz pravim, da NOČEM subvencije, če pa so takšni časi, jo sprejmem in jo vrnem, če se skladno z rezultati pokaže, da jo lahko vrnem, zato sem zapisal - solidarnostni davek. Ne znam živeti na tuj račun in nikdar nisem.

Glede uravnilovke - "šlampasto" ste brali. Moj predlog je šel tudi v to smer ...
 v kolikor se navedeni subjekti odločijo – skladno s pogoji, rezultati poslovanja, likvidnostjo (itd.), da zaposlenim izplačajo znesek plač preko subvencioniranega zneska, se ta del plače samostojno obračuna kot plača – »samostojna« plača, katera se všteva v osnovo za odmero vseh dajatev in v letno osnovo za odmero dohodnine posameznega prejemnika plače.

Povzetek "predlagane" uravnilovke - kot prvo, gre za 80% povprečne plače vsakega posameznika (torej - to ni klasična uravnilovka). Jaz pravim, da je najboljši sindikalist delodajalec, če se zaveda pomena svojih zaposlenih. In on mora presoditi, kaj je v teh časih najbolje za ljudi. Če dolgoročno nima dovolj likvidnih sredstev, firma pa "stoji" (plačila stojijo itd.), bo pač skušal s tem preživeti vse zaposlene skozi to "čudno" obdobje ali čimveč zaposlenih. Da so mnogi doma (kar je bilo videno v preteklih dneh, trenutno je že malo večja "panika" pri ljudeh) to situacijo vzeli kot super počitnice, je pa tudi podn - in tudi izkoriščajo situacijo ...

Če pa bo delodajalec presodil, še posebej če dela v takšni panogi, da se lahko vse zadeve skupaj, tudi z dodatnimi stimulacijami izplačajo, bo to pač izplačal. To je bil moj predlog, če ste vse prebrali.

Jaz sem zadnji, ki bo zagovarjal Kubo, Severno Korejo itd. Sem izrazit zagovornik socialnega kapitalizma. Kot oseba in podjetnik pa sem se že zdavnaj okarakteriziral kot demokratični diktator (to sem tudi povedal vsem mojim sodelavcem - če nisem, pa sedaj berejo, ker me poznajo). Za vse stvari je nekje meja, na koncu moramo delodajalci (pri majhnih podjetjih tudi lastniki) sprejemati odločitve v dobro vseh nas.

Tudi vam vse dobro.

Podloznik - 24.03.2020 - 11:59

Glede uravnilovke: res sem prebral bolj po diagonali, ampak tega dela nisem razumel in še vedno ga ne razumem.
Če se plača obračuna, se obračuna... jaz to smatram, da se obračunajo vsi davki in prispevki.
Torej - do uravnilovke povrne država (pa še to zgolj 80%), nad tem zneskom pa gre v breme delodajalca?

Glede uravnilovke - "šlampasto" ste brali. Moj predlog je šel tudi v to smer ...
 v kolikor se navedeni subjekti odločijo – skladno s pogoji, rezultati poslovanja, likvidnostjo (itd.), da zaposlenim izplačajo znesek plač preko subvencioniranega zneska, se ta del plače samostojno obračuna kot plača – »samostojna« plača, katera se všteva v osnovo za odmero vseh dajatev in v letno osnovo za odmero dohodnine posameznega prejemnika plače.

Bistvo je pa v tem, da mora zasebni sektor poskrbeti za vse, javni sektor pač ima na voljo proračun.
In glede na to, da poznam produktivnost (ja, posplošujem), tudi dvomim, da bodo v javnem sektorju (sploh javna uprava) pošiljali ljudi na čakanje, ampak bodo vsi delali od doma (=100% plača + malica).

V gospodarstvu pa - tam, kjer lahko, delamo od doma... in samo upamo, da ne bodo inšpektorji začeli težiti z vso nemogočo papirologijo, obrazci, priglasitvami, itd... in pisati kazni tistim, ki nis(m)o prijavili, da delamo od doma.
Tisti, ki dela nimajo, pa pomeni, da tudi prihodkov ne bo, torej jim 80% prav nič ne pomaga.... no, pomaga mogoče za mesec ali dva; pač odvisno od tega, v kakšni kondiciji je podjetje. 

S Kubo niti nisem mislil na vas osebno, pač pa na splošno komentarje (tudi drugod), ki se ogrevajo celo za UTD ipd.

Martin Krpan - 24.03.2020 - 12:22

Da ne bova midva doktorirala :))):
- 80% dogovorjene njegove povprečne plače moraš dat delavcu plače v času izrednih razmer in to naj zagotovi država brez vsakega dodatnega pogojevanja, ker državna birokracija ni sposobna sprocesirat tega brez poenostavitev;
- če da delodajalec več (ker delavec dejansko dela, ker ima delodajalec to možnosti itd. itd.) je izključno stvar delodajalca;
- in to bi morala država zagotovit TAKOJ, ker se je že sprožil plaz odpuščanja, zapiranja s.p.-jev ...
Po kmečki ekonomski logiki - če država tega ne bo dala podjetjem, bo tako morala zagotoviti financiranje brezposelnih.
O javnem sektorju pa ne bi izgubljal besed ... Oni so posebna "kasta" (kot da smo v Indiji ..).

Martin Krpan - 30.03.2020 - 17:08

Izpolnjevanje pogojev za prejem pomoči v gospodarstvu - glede na predlog za obravnavo v DZ - bo ... kako se naj izrazim ... eno veliko sr...., če ne bodo spremenili kar nekaj postavk ob obravnavi zakona v DZ.

Po 30 letih del v gospodarstvu ponovno ugotavljam nekaj, kar že dobro vem - pomagaj si sam in "bog" ti bo pomagal.

Podloznik - 31.03.2020 - 08:37

Ni ravno sranje, so pa 3 milijarde :-)
Se pa strinjam, da je predlog zakona slab, ker dejansko kaznuje najboljša podjetja in najboljše posameznike.
Dodatek 200 eur neto samo tistim, ki imajo manj kot 2800 bruto plače? In potem bo imel tisti z 2600 večji neto od delavca z 2800,...3000 itd.
Omejitev izplačila dobička in nagrad za uspešnost, če da podjetje zahtevek za "refundacijo" ZPIZ???
Vsak odgovorni podjetnik nagrajuje zaposlene, če se zaveda, da so zaposleni največja vrednost in pogoj za uspešnost podjetja.
Poleg tega so dobički za 2019 ustvarjeni pred pandemijo in nikjer ne piše, da bodo v letu 2020 vsaj približno takšni rezultati.

Pomoč gospodarstvu bi morala biti brezpogojna za vse. Če država pokrije ZPIZ naj še ZZ in to vsem. 
(Seveda s kontrolo, da se omeji višina na primer na povprečje izplačanih v zadnjih 3 mesecih ali kaj podobnega.)
Uspešnim bo to še dodatna motivacija, slabše stoječim podjetjem bo (morda) pomagala prebroditi mesece karantene, potem pa se bo itak začel šele pravi boj za ponovno pridobitev poslov. 

 

Martin Krpan - 31.03.2020 - 11:20

Berite celoten stavek - eno veliko sranje, ČE ne bodo spremenili kar nekaj postavk ... (pred sprejetjem zakona) :))).

Osebno menim, da sem podal v tem blogu dosti boljši predlog glede potencialnega vračila "pomoči", katera bi morala biti dana VSEM v gospodarstvu, če zanjo zaprosijo - "kategorija neto ustvarjenega dobička v 2020 glede na prejeto "pomoč" ...

Molt - 31.03.2020 - 15:47

Ok, a pa si tole kam poslal, a je to lahko kdo tam videl od teh kekcev?.. 

Martin Krpan - 01.04.2020 - 11:35

Moje izkušnje s predlogi - sem pisal večkrat v preteklosti z obrazložitvami na XY strani, ko - če je bil kakšen člen davčnega predpisa v nasprotju z npr. evropsko direktivo itd. ... Vedno naletel na gluha ušesa.
Večkrat tudi sestankoval na FURS, da morajo kakšno svoje pojasnile umaknit, ker ni "ok" ... Vedno naletel na gluha ušesa.
Skratka - definitivno ugotovil, da se državi j... za (vsaj malo) gospodarstvo.

Zaključek: od takrat pišem blog (ko stvari res sodu izbijejo dno), berejo jih mnogi in tako "upam", da bo prebral nekdo, ki ve zakaj ima glavo zgoraj in ne "spodaj" ... ter je na pravi poziciji.